Wednesday, March 4, 2009

Bussimatkustamisen riemua..

Tassa vahan vasyneen paivan tuotoksia. Etela-Amerikan Andit antavat haasteellisen tehtavan kuljetuskalustolle. Pitaa olla voimaa, vaantoa seka kestavyytta korkeille lampotiloille.
Mestat taala ovatkin turbomiehen/moottorisepan paratiisia. Oikeastaan kaikki bussit ovat melkein kuin kuorma-autoja isoilla turbomoottoreilla. Kuskit ovat toinen toistaan hullumpia. Mitaan saalia kalustoa kohtaan taala ei tunneta. Runnotaan hamaan loppuun asti oikeen huolella. Kaikkiin ylamakiin ammennetaan pienempaa pesaan ja kierrokset tappiin. Luultavasti Pablot ovat taalakin huomanneet mita "syottoruuvi" tarkoittaa moottorissa. Legendaarinen "OHO, se ei mene enempaa" syottoruuvin vaannossa on Pabloilla hanskassa. Savusta ja imuaanista voi vain kuvitella etta pitkakestoisista vekottimista ei ole kyse. Mutta suloista sointua motit hyrrailevat pimeina yon tunteina. Rengasrikkojen aikana onkin ollut hauska kuunnella tulevia busseja. Ja jos kaveri kuittaa ohitse rengashuollon aikana, onhan se saatava seuraavan 4 tunnin aikana kiinni ja runnottava entista enemman, jotta matka taittuisi nopeammin. :)

Mutta on myoskin sanottava etta kuskit ovat "ammattitaitoisia" koska mitaan isompaa ei ole sattunut ja yhtakaan kuolonkolaria tai ulosajoa emme ole todistaneet. Ehka se vaan tuntuu Suomalaisesta vahan hassulta touhulta mutta kaippa se sita samaa on Suomessa, vahan vaan erilailla..

Pitkien bussimatkojen aikana tutkimusryhmamme onkin miettinyt etta kun vain olisi ollut videokamera mukana olisi voinut kuvata vaikka seuraavat filmit ja laittaa rahoiksi myymalla DVD:t moottorifanaatikoille. "Andien Engines.Vol3" "Latin Turbo 2" "Big Power 11" "Sounds of Andien turbomotors" jne..

Ekvaattori on ollut kaikista hulluin maa. Bussit ohittelevat toisiaan ja ajaminen on taytta kisailua koko ajan. Riskia milla kuskit kanttailevat sokeisiin mutkiin on mahdotonta kuvailla. Ja jos ohi ei paase ekalla kertaa, painetaan riikkari pohjaan ja vakisin ohitte, tuli joku vastaan tai ei. Onneksi tahan mennessa aina joku muu on vaistanyt..

Oikeastaan Bolivia, Peru, Paraguay ja Ecuador ovat maita jossa ym. patee. Mutta taas Argentiinan ja Chilen pitkanlinjan bussit olivat aivan oky luokkaa. Tasaista kyytia ja tarjoilut pelasivat.

Eikai tassa muuta, tulipahan mieleen raapustella ajankuluksi jotain tylsaa luettavaa.. :)
Vali-Amerikan busseja odotellessa....

1 comment:

  1. Eksyin tänne sattumalta Pallontallaajien kautta ja ellen ihan väärin veikkaa niin taisin tunnistaa ainakin toisen reissaajan:). Aika mahtavalle reissulle ootte lähteneet, tsemppiä jatkoon ja turvallista matkaa! Terveisin Suvi

    ReplyDelete