Wednesday, March 4, 2009

Peru pakettiin ja ajatuksia..

Kaippa se pitaa raapustella Perustakin tunnelmat pakettiin. Retkikuntamme siis matkaili noin kk. paivat Perun rajojen sisalla. About nain edettiin.. Puno, Cusco, Lima, Pucallpa, Iquitos, Pantoja..

Mitas se Peru tarjosi... Patevia varkaita, huijaavia ihmisia, loputtomia paattimatkoja ja katteettomia lupauksia.. :) Noooh olihan siella hauskaakin, tuli pongattua inkojen setteja, osteltua kaikennakosta kraasaa, mika sitten lopulta pollittiin mutta kuitenkin. Cusco oli jees mesta, samoin Liman Miraflores..

Muutos Boliviasta tullessa on melkoinen. Tiet Perun puolella ovat hyvia, ja samoin bussit, joten matkaaminen on todella tasaisen mukavaa. Ihmiset ovat about mukavia, mutta jotenkin paha maku jaa porukasta kylla. Jotenkin royhkeampia ja ei niin ystavallisia kuin Boliviassa. Hinta-taso oli muistaakseni ihan jees. Majotukset siina 3-6 euroon ja sapuskat irtosi 2-4 eurolla. Riippuu tietenkin mita sita mattaa naamaansa.

Laivalla tuli matkattua noin 3000km ja yhteensa noin 17.paivan verran. Sen kylla istumalihaksissa tunsi.. :) Amazon tuli nahtya ja koettua, ohan se nyt iso joki mutta 2 paivan jalkeen yllatyksia sekaan ei tarjonnut. Lautalla matkaaminen oli kylla melko kokemus. Sai huomata miten kaikki roskat heitataan suoraan jokeen ja ketaan ei kiinnosta ajatella minne ne joutuu/ajautuu. Kaippa paikalliset ajattelevat jokea helppona kaatopaikkana. Heita ja joki hoitaa huuhtelun.

Esim. Iquitoksen eraassa sivualueessa jossa talot oli rakennettu noin 1-2m korkealle pinnasta koska puolet vuodesta aluella on vetta ja puolet on kuivaa. Alue on siis eraanlainen lampi. Jotenkin jameraa katsella kuinka kaikki roska ja wc-jate menee suoraan lampeen jossa lapset uivat ja josta otetaan juomavesi. Ei varmaan tule mieleen etta aamukaffe keitinveteen saataa tulla aamun wc kaynnista pienet aromit mukaan, kuitenkin ko. paikkojen etaisyys ei ole kuin esim 2m. Mutta kaiketi roska ja paska ajautuvat kohtuu nopeasti lammesta jokeen koska ihmiset pystyvat ko. paikassa elamaan. Retkikuntamme eteni ko. paikassa veneella ja ihmetella piti kaikenkaikkiaan sita touhua. Lapset varmaan aamusta jos lahtevat kouluun uivat palanmatkaa ja saattaa matkalla naapurin Pablon hanky hiihtaa kisaa poikien kanssa.

Muutenkin luontoa kohdellaan melkolailla huonosti ja ketaan ei tunnu kiinnostavan ajatella etta se joskus kuluisi loppuun. Toisaalta ymmarran sen, koska viela sademetsaa on paljon jaljella ja paikallisille saattaa olla vaikeaa ajatella etta se joskus loppuisi. Alue on todellakin iso. Muutenkin he eivat omaa ajattelutapaa ajatella huomiseen, ihmiset elavat vain nykyhetkea valittamatta huomisesta sen enempaa. Tietenkin helppoa mutta pitemmanpaalle ei ehka se paras vaihtoehto.
Huvittaa ajatus suomalaisista "vihreista" A.K.A kettusetti-immeisista kun lassyttavat ja mellakoivat Suomessa sademetsan puolesta, Suomesta pain asialle kun ei mitaan voi. Ja miten Mc Donalds kaataa metsia. Tulisivat ennemmin masseillaan opettamaan paikallisille tanne etta esim. muovi ei maadu ja etta vetta mita juo niin ei sinne oikeen sopisi ulostaa 4min. ennemmin..

Nooh eikohan tilitys riita jo. Kai se pitaa hyviakin puolia etsia..Perusta..hmmm...hmm...
Ei niita ole..heh. Kaippa mielipiteita on monia. Itse en kylla kauheasti maasta valita, ja jos ja kun joskus Etela-Amerikkaan tulee uudestaan tultua niin PERU ei kuulu top5 listaan kyllakaan.

Pakko se jotain positiivista on keksia. Bingo. PERUNA, se oli hyvaa ja ihmiset syovat sita useassa muodossa, useimmiten tosin fritos eli upporasvassa paistamalla.

Niin joo turismi on varmasti muuttanut vaikutteita taala. Matkaajia on paljon ja joka paikassa on saatavilla netit ja pelit ja vermeet. Pizzaa, pastaa, muuta lankkarimassya on tarjolla joka puolella.

Toisaalta Perussa retkikunnallemme sattui vastoinkaymisia joka tietenkin vaikuttaa valitettavasti siihen miten maasta ajattelee vaikka ei sen saisi antaa vaikuttaa. Se varmasti myos vaikuttaa tahan tekstiin aikapaljolti.

1 comment:

  1. Tuosta ruuan hinnasta. Kiinassa tuli oltua se pari viikkoa ja ihan hieno paikka ja halpa näin länsimaalaisena. Ruuan hinta vaihteli alta eurosta parinkympin ökyhyvään kokin 20 kertaan tuomaan lihansettiin. Tosin kyllä sillä eurollakin ihan hyvää sai. Ja oli se ruoka tulista.... Mausteita otin pari pussia, Ihan Hepeä varten.. katohan tuo http://en.wikipedia.org/wiki/Sichuan_pepper
    T:antti.

    ReplyDelete